Prodajemo maglu

Nataša Stojanović i Rejčel King

|

23. maj – 8. jun


Umetnički projekat „Prodajemo maglu“ se bavi analizom umetničko-stvaralačkog procesa kao važnog dela umetničke prakse koji je vrlo često potcenjen i zanemaren u procesu vrednovanja i razumevanja umetničkog dela.

Opsesivno konzumiranje vizuelnih sadržaja koje vlada u današnjoj kulturi isključuje bilo kakav analitički i kritički stav prema posmatranom, pretvarajući današnje društvo u „društvo kratkovidih voajera“. U ovakvom disfunkcionalnom društvu umetnik je viđen kao „prodavac magle“ čiji proizvod je rezultat dokolice i hedonizma, i kao takav ne zavređuje puno pažnje niti poseduje materijalnu vrednost. S druge strane, unosna umetnost „praznih priča“ sve vise dobija na ceni, naročito u domenu proizvodnje i plasiranja apsurdnih ideja.

Na ovoj izložbi, umetnice Rejčel King iz Sjedinjenih Američkih Država i Nataša Stojanović iz Srbije, primenjuju marketinšku prodajnu strategiju  na umetnička dela koja će izložiti ovom prilikom, sa ciljem da otkriju, prikažu i uvećaju materijalnu vrednost svakog pojedinačnog komada. Šira publika možda ne može da razume sve nivoe današnje umetnosti, ali zasigurno može da shvati vrednost umetničkog dela posmatranog očima kupca. Oni, kojima sofisticirani jezik umetničkih ideja nije blizak, imaće priliku da vide umetnost propuštenu kroz filter numeričkog pragmatizma.

Tekst: Nataša Stojanović