Kalendar za 2019. godinu

Novogodišnja izložba radionice litografije

|

26 – 28. decembar


Srdačno Vas pozivamo na otvaranje izložbe grafika kojom želimo da obeležimo kraj uspešne izlagačke 2018. godine! Izložba će biti otvorena u sredu, 26. decembra u 19 časova u Umetničkom prostoru U10.

Na izložbi će biti predstavljen kalendar za 2019. godinu, koji je sastavljen od radova umetnika i umetnica koji su tokom 2018. godine izlagali u Umetničkom prostoru U10. Oni su u saradnji sa autorom radionice, Jovanom Jovićem, učestvovali u procesu stvaranja litografija: od izrade skica, preko rada na pripremi, do same realizacije.

Kalendari će moći da se kupe uz donacije.

Autor projekta:
Jovan Jović

Učesnici:
Nebojša Adamović, Bovon Kim i Stefan Lukić
Jelena Fužinato
Jovan Jović
Iva Kuzmanović
Jelena Mijić
Katarina Petrović

Izložbu možete pogledati 27. i 28. decembra od 16 do 20 časova.

/

Kalendar je uređen način brojanja vremena i imenovanja određenih vremenskih perioda, uobičajeno dana. Kalendar je sistem organizovanja dana u društvene, religiozne, ekonomske ili administrativne svrhe. To se radi davanjem imena periodima vremena, tipično dana, nedelja, meseca i godina. Periodi u kalendaru (kao što su godine i meseci) su obično, mada ne neophodno, sinhronizovani sa ciklusom Sunca ili Meseca. Sam termin kalendar potiče od calendae, termina za prvi dan meseca u Rimskom kalendaru, što je povezano sa glagolom calare „pozivati”, u smislu „pozivanja” novog meseca kad se prvi put vidi.

Prvenstvena praktična upotreba kalendara je označavanje dana radi informisanja i/ili dogovaranja o budućim događajima i zapisivanja događaja koji su se dogodili. Dani mogu biti značajni zbog građanskih, religijskih ili društvenih razloga. Na primer, kalendar pruža način određivanja koji su dani religijski ili građanski praznici, koji dani označavaju početak i kraj poslovnih razdoblja. Kalendar se koristi i kao deo potpunog vremenskog sistema: datum i vreme dana zajedno određuju trenutak u vremenu.

Često se i komad papira ili kartona na kome je odštampan sistem datuma zove kalendar.

Fotografije: N. Ivanović