_у буци могућих будућности

Марија Аврамовић, Сам Твидејл, Валентин Аликадол и Ејми Џоунс

|

6 – 22. фебруар


Троје визуелних уметника, Марија Аврамовић, Сам Твидејл, Валентин Аликадол, и теоретичарка уметности Ејми Џоунс, предлажу поглед у блиску будућност. Кроз слику, цртеж, текст и нове медије, посматрач је сведок међусобне контаминације идејама, стварања у симбиози.

Постоји огромна маглина распршена по дивљој земљи и озраченом сумраку. Елементи хетеротопије заустављени фикцијом. Непозната маглица излива се са границе Зоне, тајновите територије коју су на кратко посетили ванземаљци. Никаква врста контакта није остварена, ниједна порука није остављена. Једино што сведочи о Посети су неодређени број мистериозних артефакта и генерални осећај запостављености и безначајности међу људима.

Налазимо се на свету који је наш, али који се ипак законима тог нашег света не може објаснити. На овој територији налазимо четири сталкера: Марију, Сама, Валентина и Ејми, док лутају кроз умрежено контаминирање маште према потенцијално језивој будућности. Они реагују на стварност кроз разиграну, готово дечију естетику видео-игрица, покушавајући да уравнотеже песимизам и оптимизам у погледу на будућност која им је преостала. Они мењају форме и улоге, постају шејпшифтери, док наглас певају „We don’t need another hero“ Тине Тарнер, истражујући не-места, мешајући гранична искуства у вибрирајућој материји.

„А плен лежи поред тебе, и што је најлепше, не можеш знати да ли он само тако лежи или те полако убија.“*

*(из књиге „Пикник поред пута“, Борис и Аркадиј Стругацки)

сви ми

Уђите у Зону