Exit Through the Glory Hole

EmaEmaEma, Fat Kid Beny, Fuck New Rave, Weedzor, Д.Л.Т, kustos: Relja Bobić

|

Perverznjakov vodič kroz beogradsko grafičko podzemlje

1 – 17. novembar


Tokom perioda od tri nedelje u junu 2012. godine, grupa pet beogradskih umetnika je po prvi put izlagala zajedno – EmaEmaEma, Fat Kid Beny, Fuck New Rave, Weedzor i Д.Л.Т. su zauzeli prostor legendarne galerije Neurotitan u samom centru Berlina, u okviru kompleksa Haus Schwarzenberg. Njihovi radovi su dobili priliku da budu viđeni u novom konktekstu, dok su se sami autori posvetili site-specific intervencijama specijalno za tu priliku. Verovatno po prvi put, iako su aktivni na beogradskoj sceni već duži niz godina, pet pozvanih umetnika su se našli u prilici da predstave svoj rad, postavke i ambijente u relevantnom galerijskom prostoru, prikazujući specifičan presek stilova, tehnika, inspiracija i specifičnih umetničkih pristupa.

Bogato iskustvo crtanja na otvorenom i korišćenja različitih tehnika podcrtava svaki detalj ovog živopisnog i duhovitog asamblaža, kako možemo sagledati ovu izložbu kao celinu. Istovremeno, ona pruža i relevantan uvid u rad nekih od najzanimljivijih beogradskih autora mlađe generacije, čije se aktivnosti uglavnom odvijaju daleko od bilo kakvog formalnog ili neformalnog sistema koji prati lokalnu scenu vizuelnih umetnosti. Pored više nego očiglednih referenci u naslovu i podnaslovu izložbe – na umetničku ikonu Banksy-a, neurotičnog mislioca Slavoja Žižeka i određene forme pornografske produkcije – za same autore ova izložba će takođe biti svojevrsni izlaz, iskorak u nove forme (zajedničkog) delovanja, samospoznajuće iskustvo i šansa da se istraže sopstvene granice u sasvim novom kontekstu.

Kao i u okviru inicijalnog predstavljanja ovog projekta, autori će reagovati na fizički prostor U10, kreirajući specifično imerzivno vizuelno iskustvo. Izložba će se sastojati iz postojećih radova, onih izrađenih specijanoza ovu priliku, kao i intervencija u prostoru. Kao odjek zajedničkog delovanja u okvirima otvorenog, neutralnog i inspirativnog berlinskog umetničkog konteksta, povratak autora na „domaći teren“ će pružiti sasvim  novu, drugačiju i neočekivanu Glory Hole inkarnaciju.

Kustos: Relja Bobić
Fotografije: Luka Knežević – Strika, Saša Arsić

Hvala: U10, Slang International, Superdot & Mooshema, Neurotitan Berlin, Ivan Antić, Neda Šorak, Nana Radenković, Marija Knežević, 20/44, Natalija Miletić, Hyphy 22, Ivana Srdanović, Tamara Douma