Žao mi da otvorim

Radionica i izložba sito štampe

|

4 – 6. jul


Autorka projekta: Bojana Petković

Vođe radionica: Mane Radmanović, Isidora Nikolić, Marija Grahovac

Učesnici: Željko Lončar, Nino Maljević, Milica Kolarić, Valentina Brković, Nina Živković, Lidija Delić, Marija Knežević, Duško Ruljević, Mina Piščević, Stefan Starčević, Marija Simić Sarajčić, Maja Josifović, Bratislav Milenković, Davor Goromilović, Tijana Knežević, Dragan Đorđević

Baš su retki ljudi koji ne vole da dobiju poklone. Pitanje je da li uopšte postoji čovek koji se ne obraduje kada mu neko u ruke pruži neku upakovanu sitnicu. Upravo taj kontakt, dodir predmeta koji se oseti pod prstima, kao i način na koji je upakovan nečiji znak pažnje bila je tema radionice koju je pokrenula Grafička kolonija mladih zajedno sa Bojanom Petković u saradnji s Umetničkim prostorom U10.

Predvođeni Bojanom Petković, Manetom Radmanovićem, Isidorom Nikolić i Marijom Grahovac grupa autora je u okviru tri nedelje svakog dana pasionirano izrađivala ukrasne papire koji za njih imaju posebnu i personalnu vrednost. U motivima koje će biti izloženi i za javnost, publika će moći da prepozna njihov autentični odnos prema načinu na koji svako od njih gleda na ritualni čin darivanja. Emocije, kao njihovo lično stanovište u vezi sa poklonima, koji su preneli u oblike ukrasnog papira izrađene u tehinici sito štampe, učiniće da samo pakovanje bude vrednije i važnije od onoga što se nalazi unutra. Upakovani na taj način, poklon i papir čine savršenu celinu, koju bi ste ostavili da zauvek bude zapakovana.

Svi autori su tokom trajanja radionice učestvovali u celom procesu same sito štampe, koji je podrazumevao izradu skica, rad na pripremi, kao i samoj realizaciji ukrasnog papira. U toku rada, svakog dana, radionice su bile otvorene za posete zainteresovane publike, koja je izbliza mogla da se upozna sa tom vrstom štampe i svim njenim mogućnostima.

Tekst: Jordan Cvetanović
Fotografije: N. Ivanović

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije, Symbola, kao i jednog od važnih partnera radionice Euro Papiera.