Handmade artist’s book

Radionica i izložba

|

11 – 12. novembar


Autori radionice: Iva Kalšan i Filip Stefanović

Učesnici radionice: Ana Baranjin, Jana Bjelica, Dalibor Veljković, Saša Kvrgić, Lea Levi, Tanja Mirković, Katarina Mihailović, Katarina Obradović, Kristina Pavlak, Ana Pavlović, Irena Petković, Tamara Seničić i Stefan Starčević

U Umetničkom prostoru U10 od 7. do 10. novembra 2016. godine održana je grafička radionica „Handmade artist’s book”, koju su vodili umetnici Iva Kalšan i Filip Stefanović. Cilj radionice je bio da populariše manje poznate i manje korišćene grafičke tehnike poput tradicionalnog japanskog drvoreza i paper marblinga. Osim toga, učesnici su imali prilike i da naprave ručno rađeni papir, na kome su kasnije mogli da štampaju svoje grafike. Kombinacijom ove tri tehnike učesnici su kreirali svoje umetnikove knjige u skladu sa mogućnostima koje pružaju ove discipline.

Tema radionice „Mikrokosmos” dopustila je učesnicima dovoljno slobode da se izraze na najrazličitije načine, prikazujući kako stvari koje ih svakodnevno okružuju, tako i one iz unutrašnjeg sveta. Učesnici dolaze iz različitih polja, neki su likovni umetnici, neki grafički dizajneri ili arhitekte, neki s prethodnim iskustvom u izradi grafika, a neki bez, ali svi s podjednakim entuzijazmom. Pojedinačne radove izrađene u različitim grafičkim i crtačkim tehnikama na kraju su oblikovali u jedinstvene umetnikove knjige, kojima su sami zadali teme. Umetnikove knjige su pojedinačna umetnička dela koja su u mediju knjige i predstavljaju originalan rad svakog od učesnika, odnostno autora, i nemaju tiraž.

Tekst: Sanda Kalebić i Iva Kalšan
Fotografije: Tamara Seničić i Stefan Starčević