Sputavanje – oslobađanje

Sputavanje – oslobađanjeMaja Beganović i Zoran L. Pantelić

|

13 – 22. oktobar


Sputavanje sadrži oslobađanje. Oslobađamo se sputavanja. Mrak je samo tamo gde nismo pustili (dopustili svetlo). Ovo je performans oslobađanja i osvetljavanja. Sputavanje je proces koji je trajao. Sputani smo bili godinama.
Sve što sadrži dvojnost nije pravi odraz stvari, jer postoji samo jedno. A ono što mu je prethodilo je bila neminovnost stvari do stupnja probuđenosti i svesnosti.
Janus gubi bitku, jer i prošlost i budućnost nadvladani su sadašnjim trenutkom. Sve je sada i ovde. I to je oslobađajuće.

Tekst: Maja Beganović

/

„Rasklopljeni sistemi potrošenih svetova i njihove ponovo sastavljene senke i obrisi – premeravanje kontura dvostruko kodirane slobode, perfo-intalacija“

Promena suštine u beskrajnim nizovima kopiranja / novi raspored i nova suština u kolažu razbijenih iluzija.
Preklapanje i kompresija, beskrajnim ponavljanjem, uništenih slojeva genetskog pamćenja vrste i čitanje slučajno dobijene šifre i ključa ćelije sumnjivog znanja u kome živimo.
Multiplikacija greške u pokušaju rešenja univerzalne formule prisutnosti u jednoj od nepovezanih dimenzija prisustva.
Oklop sigurnosti u istom trenutku oslobađa i ograničava novostečenu slobodu, providnost zidova zatvora daje samo iluziju slobode.
Fragmenti uspešnih rešenja stvaraju neponovljivu sliku u kolažu očekivanog, trenutnog kaleidoskopskog ideala.
Pra šifra se prenosi genetskim pamćenjem na rituale koji opisuju procese postanka, stvarajući pra sliku totema otisnutog na matrici sećanja.
Ovako shvaćena matrica predstavlja sigurnosnu mrežu egzistencije, koja omogućava intuitivnu orjentaciju u nepoznatom i negostoljubivom svetu ove dimenzije postojanja.
Namera autora je podsećanje na mogua rešenja, a ne nametanje jednog modela sveta i njegovih zakona, jer oslobađanje pocinje svešću o zatvoru rutine i iscrtavanjem njegovih granica.

Tekst: Zoran L. Pantelić

/

Fotografije: Maja Beganović, Čeda Nikolić, Jugoslav Nikolić i Zoran L. Pantelić