Heart notes

Sebastiano Sing

|

23 – 25. mart


HEART NOTES (SREDNJE NOTE)
Mirisi u obliku parfema ne predstavljaju samo izraz ličnog ukusa i slike koju imamo o sebi, već nešto više – opipljivu granicu ka spoljašnjem svetu. Prskanje parfema se može videti kao senzualni vid „produžavanja“ sopstvenog tela. To je krhka ekstenzija koja osvaja prostor. Performans prati pitanje borderlajn iskustava i kao polaznu tačku uzima iskustva s kojima se suočavamo svaki dan: na granicama sopstvenog tela. Koliko su ove granice stabilne ili nestabilne? Kako se one uspostavljaju i šta se dešava kada jedna osoba pređe granice druge?
Performans se sastoji iz dva parfemom namirisana izvođača koji komponuju jednu zajedničku „srednju notu“ parfema* tako što se naizmenično približavaju i udaljavaju jedan od drugog. Srednje note predstavljaju centralne, ali pozadinske note jednog mirisa koji se nalaze između glavne (visoke) i bazične note parfema. Lagane note će se susresti sa teškim notama, a lepršave note će poklopiti dominantniji, uporniji tonovi.
Parovi svih uzrasta i polova će osvajati olfaktorne prostore i mesta iz dnevnog života – na ovaj način se povlače proizvoljne granice između tela i prostora, time stvarajući zajedničke „srednje note“ na mestima gde se ljudi nezaobilazno susreću: u liftovima, tramvajima, prodavnicama, tržnim centrima ili u pozorištu.

Učesnici performansa: Ana Karina Broš, Aleksandru Kosarka, Miloš Janjić, Neda Lukić i Marko Milić

HEART NOTES solo (SREDNJE NOTE solo)
U svom solo-performansu HEART NOTES solo, Sebastiano Sing će se postaviti u prostor galerije, sedeti na stolici i neprestano prskati i isprazniti celu bocu Calvin Klein one parfema (uniseks parfema) po svom telu. Izraz ulepšavanja će se u ovom slučaju pretvoriti u mučenje kroz samo trajanje performansa i koreografiju.

 

Prevod: Isidora Krstić
Fotografije: Boris Burić

*Mirisne note se u parfemskoj industriji uobičajeno dele na visoke, srednje i niske note. Srednje note (eng. heart notes) su note koje se najduže zadržavaju na koži i kasno oslobađaju. (prim. prev.)