_u buci mogućih budućnosti

Marija Avramović, Sam Tvidejl, Valentin Alikadol i Ejmi Džouns

|

6 – 22. februar


Troje vizuelnih umetnika, Marija Avramović, Sam Tvidejl, Valentin Alikadol, i teoretičarka umetnosti Ejmi Džouns, predlažu pogled u blisku budućnost. Kroz sliku, crtež, tekst i nove medije, posmatrač je svedok međusobne kontaminacije idejama, stvaranja u simbiozi.

Postoji ogromna maglina raspršena po divljoj zemlji i ozračenom sumraku. Elementi heterotopije zaustavljeni fikcijom. Nepoznata maglica izliva se sa granice Zone, tajnovite teritorije koju su na kratko posetili vanzemaljci. Nikakva vrsta kontakta nije ostvarena, nijedna poruka nije ostavljena. Jedino što svedoči o Poseti su neodređeni broj misterioznih artefakta i generalni osećaj zapostavljenosti i beznačajnosti među ljudima.

Nalazimo se na svetu koji je naš, ali koji se ipak zakonima tog našeg sveta ne može objasniti. Na ovoj teritoriji nalazimo četiri stalkera: Mariju, Sama, Valentina i Ejmi, dok lutaju kroz umreženo kontaminiranje mašte prema potencijalno jezivoj budućnosti. Oni reaguju na stvarnost kroz razigranu, gotovo dečiju estetiku video-igrica, pokušavajući da uravnoteže pesimizam i optimizam u pogledu na budućnost koja im je preostala. Oni menjaju forme i uloge, postaju šejpšifteri, dok naglas pevaju „We don’t need another hero“ Tine Tarner, istražujući ne-mesta, mešajući granična iskustva u vibrirajućoj materiji.

„A plen leži pored tebe, i što je najlepše, ne možeš znati da li on samo tako leži ili te polako ubija.“*

*(iz knjige „Piknik pored puta“, Boris i Arkadij Strugacki)

svi mi

Uđite u Zonu

Fotografije: N. Ivanović