The Price/Prize is Right

NEXT Balkan Beograd 2021: Sledeći korak – bugarska savremena umetnost

|

29. april – 14. maj


Umetnici: Martian TabakovStefan IvanovAksinija PejčevaMirjana TodorovaKalija KalačevaSofija GrančarovaBili MatejevaSvetlana MirčevaStela Vasileva, Vojin de Vojin

Kustosi: Martina Stefanova, Vojin de Vojin

Istorija je napravila podsvesnu podelu Evrope na Istočnu i Zapadnu. Iako je ova pojava uspela da očuva svoju političku i operativnu ulogu u prošlom veku, njen značaj bledi kako u kapitalističkim tako i u socijalističkim državama. Ipak, upotreba termina „Istočni blok” nastavlja da jača stereotipe o demonizaciji Istoka i veličanju Zapada, što posledično lišava čitavo društvo jednakih mogućnosti. Vekovima smo svedoci preoblikovanja ovog diskursa: od kolonizacije (danas prerušene u globalizaciju) i ropstva, do novog oblika političke i socijalne regresije, podstaknute dekolonizacijom.

Naša verzija istine je da je život u Istočnoj Evropi teži. Kao bića navika, zajednice širom Balkana često su preplavljene kulturnom tranzicijom, i često se vraćaju u tradicionalno uspostavljene obrasce. U kritičnoj prekretnici ove decenije, naša je dužnost da transformišemo javnu percepciju Balkana kao zaglavljenog u kulturnom limbu. Prihvatanje važnosti promena kroz vreme i prostor jedini je način kretanja napred.

Stoicizam škola helenističke filozofije i postulat za transformaciju u prirodnom svetu. Svet je niz događaja koji se menjaju i sudaraju, gde se društva moraju prilagoditi kako bi napredovala. Biti „stoičan”, u popularnom kontekstu, znači podneti tranziciju i teškoće. Promena je jedina konstanta, a da bi umetnost ostala društveno, kulturno i politički relevantna, treba da se kreće paralelno sa ovom promenom. Da bi se prevazišao teret tranzicije, od umetnosti se zahteva da bude deo narativa.

Istočnoevropski umetnik je u istoriji bio primoran da prihvati nagrade i moralne pohvale kao zamenu za finansijsku nadoknadu i podršku. Naša uloga je da preispitujemo i prekinemo s idejom „izgladnelog umetnika”, gurnutog na periferiju društva. Naša dužnost je da iskoristimo nalet promene kao sredstvo za redefinisanje umetnosti na Balkanu.

Zar ne bi trebalo da zaronimo u ovaj narativ i razgovaramo o vrednosti/ceni koju treba platiti?

Događaj organizuje Umetnička fondacija DOMA iz Bugarske u partnerstvu sa Kulturforumom ODKR iz Srbije, uz podršku Instituta za kulturu Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske i Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

Fotografije: Mina Piščević