Hortus conclusus

PODIJUM

|

20. septembar – 1. oktobar


Zamišljen kao zatvoreni vrt namenjen kontemplaciji, na izložbi „Hortus conclusus” prostor galerije je određen kao interiorizacija jedne alegorije. U ovom slučaju, alegorija je sama priroda, tj. ona kontemplira sebe. Radovi koji su izloženi su pažljivo izabrani tako da čine ideju koja nikada nije završena, budući da se zatvoreni vrt nalazi u ciklusu konstantnog građenja i rušenja.

Izlagači su Slavica Obradović, Ksenija Jovišević, Andrea Palašti, Miloš Tomić, Boris Mitić i Stefan Ralević, dok je kustos Stefan Ralević. Izložba je prvi put sastavljena 2018. godine bez postavke. Sada se radovi posmatraju sa dodatnim slojevima, nastalim u međuvremenu. Izložba propituje kako autori promišljaju svoj rad u tom proteklom vremenu, kako radovi promišljaju sebe i pre svega kakav je njihov odnos prema prirodi, koja svesno sve podvodi pod svoj narativ.

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

Fotografije: N. Ivanović