Podijum: Obrazovanje s korenom

Društvo udružene odgovornosti

|

 


Obrazovanje igra ključnu ulogu u formiranju pojedinaca i društava. Ono predstavlja kamen temeljac za sveukupni razvoj i napredak jedne zajednice. Međutim, da bi obrazovanje bilo istinski efikasno, neophodno je da ima „koren” – čvrste osnove koje pružaju stabilnost i omogućavaju dugoročni rast. Obrazovanje se takođe može posmatrati kao umetnički postupak koji podstiče kritičko razmišljanje, inovativnost i eksperimentisanje. Pojedinci su aktivni kreatori svog obrazovanja, postavljajući pitanja, istražujući i stvarajući nove perspektive.

 

IZLOŽBA OBRAZOVANJE SA KORENOM

Povod za seriju događaja na temu „Obrazovanje sa korenom” jeste mini izložba istog naslova koja se sastoji od crteža, fotografija i tekstova. Ova izložba je rezultat saradnje umetnika Selmana Trtovca sa Filološkom gimnazijom u Beogradu i profesorkom književnosti Draganom Ćećez Iljukić. Izložba istražuje generacijske veze, vremenski tok i kontinuitet obrazovanja. Konkretno, izložba ilustruje životne priče nekoliko porodica čiji su članovi kroz više generacija pohađali istu školu.

Serija programa ima za cilj pokretanje neophodnog dijaloga o značaju obrazovanja kroz umetnost. Kroz ove razgovore, želimo da istražimo različite perspektive i ideje o obrazovanju, kako bismo bolje razumeli njegov uticaj na pojedince, zajednicu i društvo uopšte.

 

IZLOŽBA GRADSКA GERILA I ŠКOGRAD

U okviru Podijuma Društvo udružene odgovornosti poziva na saradnju lokalne inicijative: Gradsku Gerilu i Istraživački centar Škograd, a sve to kroz hibridne formate radionica, vežbi i diskurzivnog programa.

Gradska Gerila je kreativna laboratorija koja se oslanja na principe samoorganizacije mladih, njihovog kreativnog udruživanja, vršnjačke edukacije i alternativnih oblika obrazovanja. Sinergijom različitih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i socijalnog aktivizma u cilju aktivnog učešća mladih u oblikovanju sopstvenog urbanog okruženja i jačanju civilnog društva.

Škograd je projekat započet kao inicijativa tri kolektiva: Škole urbanih praksi (Gradska Gerila), Škogleda i udruženja Political Space Matters, u partnerstvu sa osnovom školom „Vlada Obradović Kameni” u beogradskom naselju Ledine. Njihov rad fokusiran je na pitanja koja su najčešće izostavljena iz urbanih planiranja i obrazovnih praksi: mobilizacija zajednice i učenje putem otkrića isprepletano sa idejom o izgradnji socijalnog kapaciteta za agensnost i promenu.

 

Prateći program:

Četvrtak, 7. septembar, 19.00, U10
19.00-19.30 Otvaranje izložbe
19.30-21.00 Vođenje kroz izložbu u Umetničkom prostoru U10 i razgovor o projektu Društvo udružene odgovornosti, sa gostima i đacima iz Filološke i Pete beogradske gimnazije.
 

Petak, 8. septembar, 20.00, U10
Participacija publike u savremenoj muzici
/ Predavanje i (zajedničko) izvođenje /
Maja Bosnić (Gradska Gerila)
 

Subota, 9. septembar i četvrtak, 14. septembar, 19.00, U10
Misliti oblike / govoriti oblike / oblikovati društveno zajedništvo
Igra (po prijavi, broj učesnika ograničen)
Ana Pinter (Gradska Gerila)
 

Nedelja, 10. septembar, 19.00, U10
Šta je muzika i zašto je slušamo?
Predavanje
Miloš Jovanović (Gradska Gerila)
 

Ponedeljak, 11. septembar, od 17.00 do 22.00, U10
ChezMira (še_mira) KodMire
Performativni susret
Mirjana Utvić (Gradska Gerila, Škograd)
 

Utorak, 12. septembar, 19.00, U10
Priče iz Škograda