Program Podijuma od 28. jula do 9. avgusta

Društvo udružene odgovornosti

|

 

 

  • Petak, 28. jul u 19.00

  Vođenje kroz izložbu CHANGING PERSPECTIVES (UNTIL WE LIKE THEM) grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn i razgovor sa umetnicima, na engleskom jeziku.

   

  • Subota i nedelja, 29. i 30. jul, od 12.30 do 18.00

  Radionica skulpture u kamenu Mira Benakovića – MIRO.

  Zainteresovani mogu da se prijave do petka, 28. jula 2023. u 23.59 na sledeću mejl adresu: drustvoudruzeneodgovornosti@gmail.com.

  Miro Benaković je po „prvoj” struci bravar, po „drugoj” dizaličar, a po „trećoj” viši preparator za kamen i keramiku Muzeja Slavonije u Osijeku. Prvu skulpturu je napravio u petom razredu osnovne škole i to je bio torzo partizana. Pravi skulpture od kamena, cigle, gline i stakla. Sakuplja drvene lule, nije ljubitelj interneta ali jako voli životinje. Kad vidi bubu kako leži na leđima on je okrene kako bi mogla da nastavi da hoda. Kroz svoje radove prikazuje situacije, stanja i odnose iz svakodnevnice prosečnog stanovnika planete Zemlje.

  Od 29. do 30. jula u Umetničkom prostoru U10 Miro će održati radionicu pravljenja skulptura u kamenu. Miro skuplja kamenje koje mu se dopada na plažama, na moru ili na obali Drave. Kasnije u kamenje urezuje različita lica i figure i na taj način kamen dobija život.

  Učesnici radionice mogu doneti kamen koji im se dopada i sa kojim žele da rade. Poželjno je da bude kamen koji je moguće lakše obraditi poput mermera, krečnjaka ili cigle.

   

  • Od 2. do 9. avgusta

  STVOR JE STVOREN DA STVARA, izložba samoukih slikarki i slikara

  Otvaranje u sredu 2. avgusta u 19.00

  Samouk ne uči zbog drugih. Samouk je posvećen i hrabar. Samouk uči u slobodno vreme. Samouk je osvešćen.
  Stvaralaštvo je lek, razmena i razonoda. U stvaranju smo svi dobri. Ne-stvaranje je destrukcija.
  Ne plašim se, ne mrzi me.

  Umetnice i umetnici: Ana Janaćković, Dragana Jelača, Dragoslava Stanković, Goran Tasić, Jasmina MIlošević, Laslo Retek, Marina Petrović, Predrag Milovanović, Šandor Stefanović, Slaviša Marković, Sonja Olah Milović, Tinde Nenadov, Valentina Jevtić Mitranić, Danja Doroški, Draga Mrvoš Mott, Filip Jovanović, Ljiljana Jerinić, Ljiljana Stanimirović, Marija Stojanović, Marija Veličković, Miloš Milošević, Nada Pilipović, Svetlana Moritz, Žarko Đukić.

   

  • Petak, 4. i 25. avgust od 21.00 do 24.00

  FILMSKO VEČE U NOVOM BIOSKOPU ZVEZDA, Terazije 40

  Zainteresovani mogu poslati svoj video u maksimalnom trajanju do 15 minuta, na mejl adresu drustvoudruzeneodgovornosti@gmail.com najkasnije do ponedeljka 31. jula u 23.59, sa subject-om „Filmsko veče u Zvezdi”.

  Pozivamo sve zainteresovane autore iz Srbije da prilože svoje autorske video-radove koji će se prikazati u Novom bioskopu Zvezda. Kolektiv Društvo udružene odgovornosti /d.u.o. je kroz ovakav format u ranijim projektima ostvario vezu i upoznao se sa različitim, manje poznatim javnosti, autorima iz polja eksperimentalnog filma i video umetnosti koji često nemaju priliku za javnu prezentaciju.

  Program će podrazumevati emitovanje video priloga u kontinuitetu, odnosno jedan za drugim, trajanje programa biće određeno brojem pristiglih radova koji ne podležu selekciji. Svi poslati video radovi biće prikazani, uz izuzetak onih koji se bave afirmacijom nejednakosti ili diskriminacijom. Cilj programa je da pruži prostor za prikazivanje različitog video materijala, od dokumentarnog formata do eksperimentalnog, umetničkog ili arhivskog i da se na taj način međusobno upoznaju članovi d.u.o. i publika koja samim tim postaje učesnik projekta.

   

  • Subota, 5. avgust od 21.00 do 24.00

  KINO CLUB HELSINKI U NOVOM BIOSKOPU ZVEZDA, Terazije 40

  Kino Club Helsinki je umetnički kolektiv iz Finske, koji kurira i organizuje tematske filmske programe, a bave se i video produkcijom. Kino Club je organizivao prikazao više od 300 nezavisnih umetničkih filmova i video radova i organizovao na desetine tematskih, neprofitnih događaja.

  Izložba pod nazivom „Expanded Cinema” (Exhibition Laboratory, Helsinki) bila je prva velika grupna izložba koju je grupa kurirala. Iste godine, 2020, kroz eksperimentalnu saradnju na daljinu, sa devet različitih umetnika iz celog sveta, kolektiv je producirao i realizovao svoj prvi film, pod nazivom „Exquisite Futures”.

  Kino Club je na poziv d.u.o. napravio selekciju od 12 radova, video priloga, na temu seksualnosti, niktofilije, proširenog filma i karaoke-poezije.