O nama

Umetnički prostor U10 je nezavisni umetnički prostor posvećen afirmaciji savremene umetnosti, osnovan 2012. godine u Beogradu.

Nastao u datom okruženju kao lokalna platforma koja služi da predstavi mladu umetničku scenu, Umetnički prostor U10 ostvaruje razmenu sa sličnim inicijativama i prostorima kroz rad na stvaranju kulture umetničke edukacije, debate i razmene između umetnika, kustosa, teoretičara umetnosti i šire publike.

Fokus programa je na ostvarivanju samostalnih i grupnih izložbi mladih umetnika iz Srbije. Nekoliko termina godišnje posvećeno je međunarodnim projektima koncipiranim tako da ostvaruju aktivnu razmenu i saradnju sa lokalnim umetnicima, kao i  jednom broju umetnika srednje generacije. Integralni deo programa čine i propratni sadržaji: vođenja od strane umetnika i kustosa, performansi, zvučni i muzički događaji, diskusije i paneli kao i izložbe i drugi događaji održavani van samog prostora u zemlji i u inostranstvu.

Umetnički prostor U10 vode:

Lidija Delić
Lidija Delić je rođena 1986. godine u Nikšiću, živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo 2011. godine. Doktorila je na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. godine. Članica je i radi na projektima u okviru Umetničkog prostora U10 od osnivanja, 2012. godine.

www.lidijadelic.com

Nina Ivanović
Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Jedna je od osnivača Umetničkog kolektiva U10, a od 2012. godine sa šest kolega vodi Umetnički prostor U10.

www.ninaivanovic.com

Sava Knežević
Sava Knežević je rođen u Beogradu 1985. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo 2011. godine. Član je ULUS-a od 2012. godine. Kao autor i saradnik doprineo je realizaciji više murala širom Srbije. Dugogodišnji je učesnik u volonterskim programima za decu bez roditeljskog staranja i decu sa posebnim potrebama. Član je kolektiva okupljenog oko Umetničkog prostora U10.

Isidora Krstić
Isidora Krstić je rođena u Beogradu 1987. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo 2011. godine. Završila je Art&Science Master studije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču (Universität für angewandte Kunst Wien) 2016. godine. Članica je i radi na projektima u okviru Umetničkog prostora U10 od osnivanja, 2012. godine. Pored redovne umetničke prakse, bavi se kustoskim kao i izdavačkim projektima. Živi i radi u Beču.

www.isidorakrstic.com

Iva Kuzmanović
Iva Kuzmanović je rođena 1984. godine u Beogradu gde je završila Fakultet likovnih umetnosti, smer slikarstvo. Kao jedna od osnivača i članova U10 kolektiva, tokom poslednje četiri godine učestvovala je u organizaciji i postavljanju preko 80 samostalnih i grupnih izložbi i drugih projekata u kuturi i umetnosti. Živi i radi u Beogradu.

www.ivakuzmanovic.com

Nemanja Nikolić
Nemanja Nikolić je rođen 1987. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, gde trenutno završava doktorski projekat. Nemanja je inicijator nastanka Umetničkog prostora U10. Živi i radi u Beogradu.

www.nemanjanikolic.com

Marija Šević
Marija Šević je rođena 1987. u Aranđelovcu. Trenutno živi i radi u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti u Monpeljeu, i kao stipendista francuske vlade boravila je na Akademiji lepih umetnosti u Parizu u klasi profesora Kloda Kloskija i Džejmsa Rajlija. Članica je Umetničkog prostora i kolektiva U10 gde radi na uređivanju programa od 2012. godine.

www.marijasevic.com

Sanda Kalebić
Sanda Kalebić je rođena 1992. godine u Beogradu. Diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dobitnica je Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, 2016. godine. Tokom studija je bila saradnica na izložbama u Muzeju afričke umetnosti. Od 2015. radi u Umetničkom prostoru U10, a od 2017. godine je članica Umetničkog kolektiva U10, gde je učestovala u organizaciji preko 100 izložbi i brojnih drugih događaja. Redovno piše o umetnosti.

Fotografije: Marina Nikolić i N. Ivanović