Space Opera

Milica Kolarić

|

12 – 28. septembar


Space Opera je podžanr naučne fantastike, a termin je skovan po uzoru na termin „sapunska opera“. Narativi Space Opere stavljaju akcenat na romantičan i melodramski konflikt, izmešten iz našeg stvarnog sveta. Junaci Space Opere Milice Kolarić su savremena queer tela, dovedena u melodramsku relaciju, koja ulaze u igru od sukoba do identifikacije sa starim ritualima i zahtevima savremenog sveta.

Instalacija Space Opera koristi se pre svega medijima videa i fotografije, ali istovremeno istupa iz njihovih okvira. Specifičnim autorskim postupkom, video i fotografija postaju prostor za izvođenje i definisanje subjektivnosti. Ona sugeriše izvesnu kritičnost spram rituala, i ta kritičnost je nedvosmisleno utkana u rad, ali to je samo jedno od čitanja. Ozbiljnost pristupa, voljni pristanak tela da se podvrgnu ritualu, repetitivno izvođenje istog – proširuju granice čitanja rada. Milica Kolarić uzima sebe za subjekta Space Opere, to je istraživački subjekt, koji traga za savremenim u ritualu i ritualu u savremenosti. Svet koji ona gradi prepoznajequeer tela, kojima po opštem mišljenju u tom ritualu nije mesto. Ona propituje njihove granice, modeluje ih i na posletku iznova konstituiše.

Sam rad postaje naučnofantastični skript, same fotografije čine asocijativni fantastični narativ, u kom se moguća značenja nameću kao na traci, i iskaču iz ustanovljenih okvira i dihotomija poput konzervativno/progresivno, tradicionalno/moderno, stvarno/fantastično. U dihotomijama se neizbežno prednost daje jednoj od dve strane, u ovom radu one se razbijaju i to polje borbe se proširuje. Umesto da ponudi jasne odgovore, izložba Milice Kolarić otvara pitanja. Motivi/teme/simboli fantastičnog, naučnog, religijskog, ritualnog i telesnog u njenoj instalaciji su isprepletani u vrtlogu značenja. Na svakom gledaocu i gledateljki je da prepozna svoju ličnu poziciju: ideološku, emotivnu i/ili političku.

Tekst: Olga Dimitrijević
Kuratorka: Jelena Vojvodić
Fotografije: Deana Petrović