Counterpoint Figuration

TNC – The New Curators

|

6 – 17. septembar


Umetnici performansa: Serhio Valensuela (Čile) i Sebastijano Zing (Nemačka), izlagači: Federiko Moća (Čile/Austrija), Patrik Čerč (Velika Britanija), Armando de la Garsa (Meksiko), Matijas Jakob San Martin (Čile), Felipe Rivas San Martin (Čile), Matijas Solar (Čile) i Mihal Ruc (Poljska)

Counterpoint figuration – performans i slikarstvo – šta je novo ovde? Ništa drugo nego talenat i sloboda prezentovanja umetničkih radova bez institucionalnog pritiska. Ono što povezuje umetnike koji su se okupili oko ovog prostora je to što slikaju i bave se figurativnom umetnošću. Predstave stvarnosti kroz savremene pristupe, tehnike, boje i ljudskih tela se vraćaju, dajući nam ideju ponovnog „čitanja“ fragmenata ovakve stvarnosti. Stvarnosti koja uključuje Internet, tele-prisutnost i naše fiktivne predstave i domete.

Naslov projekta želi da ilustruje da ne može sve da bude ljubav ili novac, potrebna nam je i figuracija. 

Što se performansa i instalacije tiče, to su drugi mediji u odnosu na slikarstvo, ali pristup takođe nije samo apstraktan već uključuje figuraciju; s druge strane performans uključuje gest, izražavanje ideja kroz telo, i pokušaj da se iznova i iznova shvati šta je telo.

Kako se performans ne može prodati, radi se o pokušaju instalacije onoga što ostaje posle nekog čina performansa. Ono što se s druge strane može prodati, ili monetizovati su mediji kojima fiksiramo trenutak u vremenu, kao npr. fotografije, video, skulptura, kostim ili crtež.

Možda ubuduće neće biti bitno razgovarati o temama ove izložbe, ili drugih izložbi. Možda je ova izložba daleko od konceptualne umetnosti, i prosto bliža nečemu opipljivom, perceptibilnom – prevod današnjeg vremena i osećanja.

Fotografije: N. Ivanović