Parametri percepcije

|

GalerijaGallery i Galerija Vodnikove Domačije Šiška, Ljubljana, Slovenija 
16. jun – 15. jul 2016.

Izlagači: Lidija Delić, Nina Ivanović, Sava Knežević, Isidora Krstić, Iva Kuzmanović, Nemanja Nikolić i Marija Šević


U10 je umetnički kolektiv iz Beograda. Čini ga grupa vizuelnih umetnika koji su 2010. godine diplomirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i zahvaljujući nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi beogradska umetnička scena, odlučili su da se samoorganizuju. Uspeli su da se probiju u međunarodnom svetu umetnosti i da uz pomoć jednog kolekcionara otvore svoj umetnički prostor, koji je usmeren na savremenu vizuelnu umetnost i mlade umetnike.

U10 tim ne vezuje jedinstveni način izraza. Njih spaja zajednički generacijski bekgraund, zajedničke izložbe i saradnje, kao i sličan način razmišljanja i osećaj za važnost samoorganizovanja, koja je karakteristična za umetnički i kulturno osiromašene sredine, znajući da grupa može da postigne mnogo više nego individua. Svaki od članova tima stvara sopstvenu poetiku i njihovi radovi su različiti.

Svaki od radova koji su deo izložbe „Parametri percepcije“ naglašava jedan od aspekata koji su ključni za njihov pogled na svet. Svaki izložen rad, čak i slike, koristi likovna sredstva da priča priče, što znači da se mogu klasifikovati u konceptualnu, tj. tzv. neokonceptualnu umetnost.

Radovi koji su izloženi u galeriji Vodnikova domačija Šiška prate programsku orijentaciju koja podrazumeva povezivanje svetova i slika, književnosti i likovnih umetnosti kroz serije, formu i linearni narativ, a u isto vreme, ti radovi izražavaju osnovne aspekte stvarnosti, onako kako je vide srpski umetnici. Tema izložene knjige „Panic book“, koja je rad Nemanje Nikolića, je stalna tenzija koju individua oseća u kontaktu s modernim životom. Lidija Delić izlaže neimenovanu seriju predstava na papiru, koju ponavlja s minimalnim razlikama, kao da su u pitanju stranice neke knjige. Instalacija Isidore Krstić govori o egzotici koja može biti veštački stvorena u bilo kom trentku, ona govori o priči koju na kraju svakog dana uvek pišu oni koji drže vlast u svojim rukama. Rad Nine Ivanović se bazira na bazi ličnih fotografija, koje koristi da razvije narativ o ulogama koje svaki dan svako od nas igra da bi udovoljio drugim ljudima.

Slike Marije Šević u GalerijaGallery govore o tankoj liniji koja razdvaja zadovoljstvo od destrukcije, dok Iva Kuzmanović takođe koristi slikarstvo da nam prikaže subjektivnu naraciju koja se fokusira na prvom erotskom iskustvu i načinima na koji modernost kreira Ego. Rat je i dalje veoma stvaran i prisutan u slikama Save Kneževića, na kojima nalazi mesto ne samo kroz prikazano nego i kroz korišćene materijale. Knežević slika koristeći samo ulje i asfalt.

Panika, zadovoljstvo, destrukcija, uticaj medijske stvarnosti na osobu, kolektivni rad i razlike između individua, igranje uloga za nadređene, traženje egzotike, to su teme srpske strane priče o stvarnosti, ispričane i proživljene od strane umetničkog kolektiva U10.

Pozvali smo kolektiv U10 u Ljubljanu s ciljem da predstavimo najsvežiju umetnost koja se stvara u Beogradu, ali i zato što nas spaja zajednička vera u modernu umetnost i potraga za novim načinima njenog stvaranja, prezentovanja i distribucije, koji bi bolje odgovarali našoj paničnoj modernosti i garantovali joj prostore pune sadržaja i vreme posvećeno umetnosti. Vreme, zaustavljeno u svom protoku i posvećeno umetnosti, pažnja na sadržaju i oblicima, koje stvara mesta za razmišljanje, pripovedanje, i pre svega kontakt između ljudi i umetnosti, to su osnovni razlozi za izložbu slovenačkih autora u beogradskom Umetničkom prostoru U10 do 19. juna i ljubljansku izložbu kolektiva U10 u GalerijaGallery i galeriji Vodnikova domačija Šiška.

Tekst: Petja Grafenauer