Integracije

Ana Baša, Svetlana Bulatović i Marija Rajšić

|

15. novembar – 1. decembar


MLADI UMETNICI

Ko su mladi umetnici? Koliko dugo traje ta mladost? Da li se završava nekom ličnom odlukom, ili vam to neko kaže? Da li su mladi umetnici oni koji tek počinju sa samostalnim radom, dakle neiskusni, ili umetnici sa malim brojem godina, bolje reći nezreli. Da li je Džozef Košut ikada bio mladi umetnik jer je svoj rad Jedna i tri stolice (1965) napravio sa smo dvadeset godina, i da li je Ričard Long bio mladi umetnik kada je uradio rad Linija napravljena hodanjem (1967) sa dvadeset i dve godine? Primeri ove vrste bi pobili tvrdnju da umetnici sa malo godina i malo radnog iskustva ne stvaraju velika umetnička dela.

Ima lukavstva i podmuklosti u tom izrazu „mladi umetnik“. Prišiju vam ga i vi ga nosite zato što mislite da označava potencijal koji će se jednog dana eksplozijom razviti u značaj, a oni su vas njime zakitili jer označava samo one prema kojima ne moraju da imaju velike materijalne obaveze. Tako je mladi umetnik najčešće onaj koji radi bez honorara. Britanci su mudro napravili umetnički brend Young British Artists pa su neki njihovi mladi umetnici postali najplaćeniji i baš me interesuje da li su se tako oslobodili tog teškog prefiksa „mladi umetnik“ i izmislili neki novi. Ako nisu, baš bi mogli.

U umetnosti je sve teško, pa i mladost. Od nje je samo teža osrednjost. A prišiće vam i to, vrlo brzo, bar kad postanete umetnik „srednje“ generacije. Zato ne brinite. Srećno!

Radoš Antonijević

bivšim studentkinjama Svetlani Bulatović, Mariji Rajšić i Ani Baši povodom otvaranja njihove zajedničke izložbe„Integracije“

Fotografije: Svetlana Bulatović, Marija Rajšić