My Flesh Is Afraid but I Am Not

PODIJUM

|

19. avgust – 2. septembar


Kustoskinja: Bojana Jovanović
Umetnica: Sofija Sorokina

Treća u nizu izložbi koje će se održati u okviru Podijuma, nosi naziv My Flesh Is Afraid but I Am Not. U pitanju je samostalna izložba multimedijalne umetnice Sofije Sorokine (1996, Samara, Rusija) koja trenutno živi i radi u Češkoj. Na izložbi će biti predstavljeni video radovi, slike, vezovi na tkanini i keramika.

Umetnički prostor U10 će za potrebe ove izložbe biti adaptiran enterijeru crkve, a umetnica će na otvaranju imati ulogu DJ-a, te će publika imati priliku da pored radova vizuelne umetnosti iskusi još jedan aspekt Sorokininog umetničkog opusa.

Sorokina u svojim delima spaja naizgled nespojivo i time gradi sopstvenu katedralu i kreira novi svet. Umetnica često stvara radove koji zahtevaju dug i iscrpljujući rad, koji posmatra kao jednu vrstu personalnog egzorcizma. Izložba uvlači posmatrača u svet konstantnog balansa polariteta: život i smrt, sloboda i strah, religija i univerzum, tradicija i savremeno doba, java i san, telo i duša, konačnost i večnost, ljubav i mržnja, nada i besmisao, stvaranje i uništenje, agresija i isceljenje, zaborav i sećanje, Bog i čovek.

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

Fotografije: N. Ivanović